Olieposer, Mider & Plantefars

Kære Affalds- og Miljønetværk

Olieposer ikke bioposer. En undersøgelse af de bioposer, som København bruger til madaffaldet, viser at bioposerne ikke er lavet af biomateriale, men at mere end 70 % af materialet er olie! I Albertslund har vi brugt de samme poser – og jeg skal da ikke undlade at bemærke, at vi i Agenda Centeret føler os lidt snydt! Det er ikke i orden, at vi får at vide at poserne er bioposer, når under 30 % af dem rent faktisk er biologisk materiale. Men det er heldigvis historie nu, efter at vi er gået over til de nye poser af genbrugsplast. Eller det vil sige, vi har bedt om at få et produktblad på de nye poser, så vi ikke risikerer at få en overraskelse i forhold til dem også.
Vær venligst opmærksom på, at de gamle bioposer gerne må bruges op. De skal jo ikke gå til spilde.

Kogende vand mod mider. Det er blevet sommervarmt, og vi har fået et par henvendelse fra villaejere med to-delte beholdere om, at de har mider i deres mad-beholder. Det bedste råd vi kan give er, at skolde beholderen med en 3-4 kedler kogende vand. Kom godt ind i hjørner og beslag, hvor miderne kan gemme sig. Bagefter kan beholderen tømmes ud i græsset eller i kloakken, hvis man foretrækker det. Efterfølgende er det vigtigt at få slået en god knude på de grønne madaffaldsposer – også selvom det ikke er en garanti for, at de holder tæt. Vi har desværre observeret, at nogen af den nye grønne plastposer kan have en utæthed i svejsningen, som gør, at de ikke er helt tætte. Derfor er det også fortsat en god ide at dryppe madaffaldet godt af, inden det kommes i posen.

Plantefars. På Grøn Dag slog vi et slag for det nye plantefars, som i mange tilfælde er en udmærket erstatning for hakket oksekød – der har en stor klimabelastning. Vi havde lavet Chili SIN Carne, og den gik som varmt brød. Langt langt de fleste kunne slet ikke smage, at der ikke var kød i, så det var en god oplevelse. Samtidig uddelte vi 100 pakker plantefars til dem, der udfyldte et spørgeskema, så folk kunne prøve det der hjemme. Vi tror på, at plantefars er kommet for at blive – og nu glæder vi os bare til, at det også kommer i en økologisk udgave.
Vi har lavet vedhæftede artikel til byens beboerblade. I den kan I bl.a. se opskriften på vores Chili sin Carne.

Med venlig hilsen

Povl Markussen

Agenda Center Albertslund

www.agendacenter.dk